Jak hodować porzeczki w ogrodzie?

Ozdobne jak i praktyczne, porzeczki są doskonałym wyborem do domowych ogrodów w północnych częściach kraju. Wysoka wartość odżywcza i niska zawartość tłuszczu sprawiają, że porzeczki są bardziej popularne niż kiedykolwiek. Chociaż są one zazwyczaj używane do pieczenia, dżemów i galaretek ze względu na ich cierpki smak, niektóre rodzaje są wystarczająco słodkie, aby zjeść je od razu z krzewu.

Czym są porzeczki?

Porzeczki to małe jagody, które zawierają dużo składników odżywczych. Według Podręcznika Odżywiania mają więcej witaminy C, fosforu i potasu niż jakiekolwiek inne owoce. Ponadto ustępują tylko jagodom bzu czarnego pod względem zawartości żelaza i białka oraz mają niższą zawartość tłuszczu niż jakiekolwiek inne owoce z wyjątkiem nektarynek. Porzeczki występują w kolorach czerwonym, różowym, białym i czarnym. Czerwone i różowe są stosowane głównie w dżemach i galaretkach, ponieważ są dość cierpkie. Najsłodsze są białe i można je jeść z ręki. Suszone porzeczki stają się coraz bardziej popularne jako przekąska. Niektóre krzewy porzeczek są na tyle atrakcyjne, że można je posadzić przy kwiatach.

Jak uprawiać porzeczki?

Na niektórych obszarach istnieją ograniczenia w uprawie porzeczek, ponieważ są one podatne na rdzę sosnową, chorobę, która może niszczyć drzewa i uprawy rolne. Lokalne szkółki i firmy zajmujące się uprawą roślin rolniczych mogą pomóc w uzyskaniu informacji o ograniczeniach w Twojej okolicy. Te lokalne źródła mogą również pomóc w wyborze odmiany, która najlepiej rośnie w danym regionie. Zawsze pytaj o odmiany odporne na choroby. Wystarczy posadzić tylko jedną odmianę, aby uzyskać owoce, choć większe owoce uzyskasz, jeśli posadzisz dwie różne odmiany.

Pielęgnacja krzewów porzeczek

Krzewy porzeczki żyją od 12 do 15 lat, więc warto poświęcić czas na odpowiednie przygotowanie gleby. Potrzebują dobrze zdrenowanej gleby z dużą ilością substancji organicznych i pH pomiędzy 5,5 a 7,0. Jeśli gleba jest gliniasta lub piaszczysta, przed posadzeniem należy zastosować dużą ilość substancji organicznych lub sporządzić podłoże pod uprawę. Porzeczki dobrze rosną na słońcu lub w półcieniu, a w ciepłym klimacie cenią sobie popołudniowy cień. Krzewy porzeczkowe preferują chłodne warunki. Rośliny mogą opadać z liści, gdy temperatura przekracza 29 C. przez dłuższy okres czasu. Należy posadzić porzeczki nieco głębiej niż rosły w pojemniku sklepu ogrodniczego i oddzielić je od siebie o 1,2 m.

Po posadzeniu należy dokładnie podlać i zastosować od 5 do 10 cm. organicznej ściółki wokół roślin.  Mulczowanie pomaga utrzymać wilgotność i chłód w glebie oraz zapobiega występowaniu chwastów. Co roku dodajemy dodatkową ściółkę, aby uzyskać odpowiednią głębokość. Regularnie podlewać krzewy porzeczki, aby utrzymać wilgotność gleby od momentu rozpoczęcia wzrostu wiosną do momentu zbiorów. Rośliny, które nie dostaną wystarczającej ilości wody wiosną i latem mogą być narażone na mączniaka. Zbyt duża ilość azotu sprzyja również chorobom. Wczesną wiosną należy podawać im tylko kilka łyżek stołowych nawozów w proporcjach 10-10-10. Nawóz należy podawać 30 cm. od pnia krzewu. Coroczne przycinanie krzewów porzeczkowych jest pomocne dla rośliny, zarówno w utrzymaniu ich formy, jak i w uzyskaniu większych, zdrowszych zbiorów każdego roku.